Kattentrimsalon Purr & Fur
goed voor kat en vacht!

Winterweer? Klitten zoeken maar weer!

Ik hoorde het net op het nieuws… de kou komt er aan! Compleet met een flink pak sneeuw, gaat de temperatuur naar -10 in de nacht. Ook overdag kunnen we de kachel flink opstoken.  Nu vind ik dat persoonlijk best wel even leuk, want ja, dit roept wat nostalgie op.
Onze katten hebben nog niet vaak sneeuw gezien en zeker niet het pak dat verwacht wordt. Gelukkig zullen ze niet zo’n  last van de kou hebben;  ze hebben tenslotte een lange en dikke vacht. Maar toch is juist dát ook wat me met deze winterkou zorgen baart. De wintervacht is nu een beetje op, slijt met de dag, maar moet nog even mee totdat eind maart/begin april de rui begint.

bron: www.feline-care.nl

Als we de haren onder een microscoop bekijken, kunnen we goed zien dat de vacht op is! De vacht slijt en beschadigt door onder andere kammen, maar ook door de kattentong. De haarschubben gaan uitstaan, waardoor het haar als een soort prikkeldraad in elkaar kan gaan klitten. De combinatie met het koude winterweer kan veel problemen veroorzaken! De droge en koude lucht die er nu aankomt, zorgt voor een lage luchtvochtigheid en daarmee voor een statische vacht. Klitten liggen op de loer! En die klitten kunnen héél snel uitgroeien tot vilt! 

Wat kunnen we doen? Ten eerste moeten we zorgen dat de luchtvochtigheid binnen omhoog gaat. De meest ideale luchtvochtigheid bedraagt 50 – 55%. De was lekker binnen drogen en een goede luchtbevochtiger aanschaffen, kan helpen. Ten tweede: weg met de fleece kleedjes! Het ziet er zo lief uit: de kat lekker opgerold op zo’n lekker kleedje. Je zou er het liefst lekker naast gaan liggen. Maar ja, deze kleedjes zijn niet gemaakt van natuurlijke materialen en zorgen ook voor statisticiteit van de kattenvacht. Helaas, maar deze klittenmakers moeten de deur uit en plaats maken voor bijvoorbeeld katoenen kleedjes of mandjes. Werkt dit allemaal niet voldoende, dan kunnen ook pipetjes uitkomst bieden om de vacht een beetje te helpen (Dermoscent Essential en Allerderm). Deze pipetjes dragen bij aan het herstel van de huidweerstand en laten de vacht weer glanzen, waarmee de statische vacht verdwijnt en de kans op klitten of vervilting afneemt. Daarnaast is het belangrijk om de vacht nu dagelijks te controleren op klitten. Kijk bewust hoe de vacht er uit ziet. Liggen alle haren nog mooi aangesloten? Mooi. Controleer ook gewoon lekker tijdens het aaien en verwijder beginnende klitten direct met je vingers of met de laatste punten van de combikam, maar blijf van de rest van de vacht af. Weet je nog? Kammen beschadigt de vacht ook altijd een beetje en dat kunnen we nú helemaal niet gebruiken! 

Hopelijk houdt de vacht het op deze manier nog even vol. Totdat het langer licht is, zal hij nog even moeten blijven zitten. Bedenk wel: een vervilte vacht houdt geen warmte vast. Denk dus niet dat het beter is te wachten met het laten verwijderen van vilt. Natuurlijk is scheren niet ideaal, maar dan is de kat wel verlost van zijn pijnlijke vacht. Ben je benieuwd wat vilt met de huid kan doen? Kijk dan even op mijn site bij Trimsalon.

 

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram